“Δεν μ’ ενδιαφέρει να γίνει σώνει και καλά μουσικός”, λένε κάποιοι γονείς, όταν φέρνουν τα παιδιά στο ωδείο. “Μου αρκεί να ξέρει λίγη μουσική, να μπορεί να περνάει όμορφα τις ώρες του, να διασκεδάζει με την παρέα του…”

Πρέπει ωστόσο να γνωρίζετε πως, ακόμα κι αν οι μουσικές σπουδές του παιδιού διαρκέσουν μόνο λίγα χρόνια και δεν ολοκληρωθούν με κάποιο πτυχίο, τα οφέλη της διαδικασίας είναι πολλά και ποικίλα. Πρέπει ακόμα να θυμάστε πως εσείς, οι γονείς, είστε αυτοί που θα βοηθήσουν κυρίως το παιδί στην μουσική του ανάπτυξη.

“Μα δεν ξέρω μουσική”, λένε οι περισσότεροι γονείς. “Το έγραψα στο ωδείο, αλλά δεν μπορώ να το βοηθήσω καθόλου στο σπίτι”.

Προφανώς δεν περιμένουμε από σας να διαβάζετε τις νότες παρέα με το παιδί σας, ούτε και χρειάζεται άλλωστε -δεν είναι απαραίτητο να ξέρετε εσείς νότες για να μαθαίνει κι αυτό. Ωστόσο μπορείτε να είστε κι εσείς βοηθός στη διαδικασία που φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  • Ενθαρρύνετε την καθημερινή μελέτη. Δεν χρειάζεται να ξέρεις νότες για να επιβλέψεις τη μελέτη παιδιού.
  • Καθήστε κάποιες φορές κι ακούστε το παιδί σας να παίζει. Παινέψτε την πρόοδό του. Το παιδί έχει πολύ ανάγκη από επιβράβευση -και έτσι σίγουρα ανοίγει η όρεξή του για μελέτη.
  • Δώστε του ένα cd player, κι ενθαρρύνετε την ακρόαση της μουσικής κάθε είδους. Μπορεί για κάποιους ενήλικες η κλασική μουσική να θεωρείται βαριά ή δύσκολη μουσική, τα παιδιά σας όμως, κι αυτό το λέω από πείρα, δεν έχουν τέτοιες προκαταλήψεις. Για τα παιδιά καλή κι εύκολη μουσική είναι αυτή που τα ευχαριστεί.
  • Γνωρίζοντας ότι όλα είναι θέμα συνήθειας και εξάσκησης, ενθαρρύνετε το παιδί στην ακρόαση έργων που σας προτείνει ο δάσκαλος της μουσικής και που αποδεδειγμένα του κάνουν καλό.
  • Ακούστε μαζί του μουσική, παρακολουθήστε μια συναυλία, συνοδέψτε το σε ένα κοντσέρτο. Θυμηθείτε ότι το κάθε παιδί είναι ένα σφουγγάρι που ρουφάει άπληστα όσο περισσότερες πληροφορίες μπορεί και που μαθαίνει, όχι μόνο επειδή το επιλέγει και εξασκείται σ’ αυτό, αλλά και επειδή ακολουθεί το δικό σας δρόμο. Σκεφτείτε λοιπόν πόσο εύκολο είναι ν’ αγαπήσει τη μουσική: το μόνο που χρειάζεται είναι να καταλάβει ότι την αγαπάτε κι εσείς. Από εκεί και μετά, το παιδί σας μπορεί να κάνει τα πάντα.

Σχόλια

σχόλια